Saturday, February 26, 2011

Dutch bells and JFK

Het is toch nog best koud gebleven hier, de warme dagen van 25 graden vorige week leek meer op wat spierballenvertoon van de zon (kijk eens wat ik kan hier), maar de lente is nog niet gekomen. Zou de Groundhog ongelijk krijgen? Of zijn we gewoon ongeduldig? Er zijn nog steeds koude stormachtige dagen hier, maar als de zon schijnt voel je inderdaad wat ie al kan.
We laten ons niet kisten. Danny gaat gewoon vrolijk hardlopen in zijn korte broek, op het WO&D trail dat langs ons huis komt (een oude spoorlijn die omgetoverd is tot recreatiepad van DC tot in de bergen). En Anneke neemt de kids zo vaak als ze kan naar het bos of in de tuin naar buiten. Het deert de meiden niet.
Zaterdag zijn we naar de beroemde Arlington National Cementery gegaan. Dit is de op 1 na grootste begraafplaats van de US met 300.000 graven. Vooral militairen, van de burgeroorlog, de WO I, WO II maar ook presidenten, waaronder JF Kennedy de bekendste is. Het ligt op een prachtige plek, een heuvel aan de andere kant van de rivier Potomac, met een fabuleus zicht op DC. En met Nederlandse muziek. Want er is een Nederlands Carillon dat hier de klok slaat, letterlijk. Roos was het meest onder de indruk van de graven. (We moesten allerlei namen oplezen en toen ze hoorde wat oorlog betekende vertelde ze dat ze dokter wilde worden en een beter-pil zou uitvinden, waardoor niemand meer hoefde te sterven...) Fien was het meest onder de indruk van het carillon. Een indrukwekkende dag. Ongetwijfeld zullen we hier nog vaker komen, zeker volgende week als Opa Peter en Oma Chris hier zullen komen.










Sunday, February 20, 2011

Freezing warm...

Wat een vreemd klimaatje hebben we hier toch. We hebben hier nog hele koude nachten, maar de temperaturen overdag zijn vaak aangenaam. Maar dan gaat de temperatuur weer onderuit, met sneeuw of 's nachts -8 graden vorst. Was het vrijdag nog 22 graden en speelden de meiden in t-shirts buiten, de dag erna was het misschien 8 graden.  Wel een strak blauwe hemel met volle zon maar met een poolwind van tot wel 70 mijl per uur dat de gevoelstemperatuur weer terug bracht naar het minimum.... De cabrio's blijven dan toch nog wel binnen.
Die van ons ook want die was er helemaal niet meer. De saab bleek een rammelde rem te hebben, hetgeen veroorzaakt werd door niet-orginele onderdelen. Kan best zijn, maar dan zal er wel meer niet orgineel zijn. Dus de auto werd na 5 dagen keurig weer ingeleverd, geld terug. Maar dat betekent wel weer een aantal internet sessies op cars.com, autotrader.com en veel gewoel 's nachts. Anneke was er wel klaar mee en wilde zelfs een witte Mustang GT (V8) goedkeuren (!) ('maar ik ga er niet in rijden!'). Danny had de zaterdag voorbereid en weer een auto-rondje gemaakt hier. Auto's in overvloed. Maar de onderhoudsstaat van de auto's is vaak slecht. Dat kan de wax en glimmende banden niet verhullen. Amerika is het land van consumptie. Auto's kopen is een hobby. Nieuwe auto's kopen. En dan afraggen. De verkooporganen zijn uitgerust om een nieuwe auto te slijten. Wil je een pre-used? (2e hands)? Dan is er ergens achteraf wel een hokje waar de derderangs verkopers je wel te woord willen staan. En die weten alles van auto's (niet dus). Kom niet met een technische vraag want dan geven ze steevast niet thuis. Onderhoud wordt niet gedaan door Amerikanen. Er bestaat geen cultuur van onderhoud bij de dealer. Wel zie je hier heel veel kwikfit-look-a-likes waar je voor weinig je olie kunt laten vervangen. 2e hand auto's worden vaak verkocht samen met een extended warranty. Voor nog eens een paar duizend koop je een protectie als er iets kapot gaat.  Dat is de wereld op zijn kop. Als ze de auto's gewoon onderhielden was dat helemaal niet nodig. Wat je ook heel veel ziet zijn auto's die opgekocht zijn bij de veiling. Niet zoals in Nederland van een failliete zakelijke inboedel, maar van persoonlijke faillissementen. Te veel credit card schulden, woning markt crash, etc, hebben veel mensen tot deze daad genoopt.
Na veel wikken en wegen toch weer bij Carmax uitgekomen en voor slechts een ietsiepietsie meer een saab 9-3 aero cabrio op de kop getikt (2.8l v6). Auto komt van een veiling in New York. Vorige eigenaar woonde op 4th avenue in New York... Danny is blij, Anneke is blij, Roos blij. Achteraf blijkt dat het een special model te zijn, de zgn 20 years edition, er zijn er maar 366 van gemaakt.  (http://www.saabhistory.com/2007/04/13/20th-anniv-9-3-convertible-saab-usa-heritage-collection/). Ons nummer is 267... Dat hadden ze bij Carmax dus niet gezien, anders was ie wel iets duurder geweest... Een beetje geluk bij een ongeluk dus. Laat die lentezon nu maar komen...

Thursday, February 17, 2011

Happy Birthday Daddy

Proficiat (schoon)papa en opa!!! Vur drenke dur eine op! Jammer dat we niet in Limburg erbij konden zijn maar we waren heel blij om even in de huiskamer erbij te komen zitten via Skype. Want opa Jo had ons een speciaal plekje gegeven in de huiskamer, zodat we toch eventjes konden zingen en bijpraten met de familie. Roos en Fien zijn al een aantal dagen druk in de weer met de verjaardag van Opa Jo, die vandaag 70 jaar werd. Naast het nodige knutselwerk werden liedjes gezongen en Roos d'r kamer was versierd met vlaggetjes en slingers. Waarvan akte: 







Washington Redskins
Washington Capitals






Nogmaals van harte papa / opa Jo en we halen het deze zomer in!!!

Sunday, February 13, 2011

(Not) all American

We hadden Roos beloofd dat als we in Amerika zouden zijn ze een nieuwe fiets krijgt. Maar de temperatuur werkte niet erg mee. Het is hier sinds 1 december heel koud gebleven, kouder dan gemiddeld, met slechts 4-5 nachten boven het vriespunt, de rest eronder. En de poolwind houd het hier koel, hetgeen een gevoelstemperatuur geeft die weer enkele graden lager ligt. Het heeft een aantal keren flink gesneeuwd, en slechts 1 x geregend. De zon schijnt 80% van de tijd. Het is echt een ander klimaat dan Nederland. De sneeuw van 3 weken geleden is nu langzaamaan weg aan het gaan, dus nu werd het tijd om de belofte in te lossen. In een land waar recreatief fietsen zogoed als niet bestaat is het toch verbazingwekkend om maar liefst 3 fietsenwinkels op een steenworp afstand te hebben. We hebben dan ook het W&OD trail naast de deur, een oude treinrails die omgetoverd is tot een schattig fiets/wandel/jog -pad dwars door Virginia, dwars door Vienna. Als gast in dit land zijn we de beroerdste niet en doen we vrolijk mee met de spending culture, we moeten de economie hier samen draaiende houden, dus krijgt Roos een echte Amerikaanse fiets. Dat zijn voor kids meestal type crossfiets of anders een crossfiets, dus doe maar een crossfiets. Roze met witte banden of paars met zwarte banden. Roos had er lang over gedacht, beiden hadden een mandje (een vereiste voor haar) en slingers aan de handgrepen (precies wat ze wenste). Gelukkig koos ze voor de paarse (een klein beetje gehint door papa). 'I want purple', zei ze. Er werd betaald, de DVD (echt waar) met de gebruikelijke safety instructies en waarschuwingen werd in ontvangst genomen terwijl de fiets aan een 'safety inspection' in de werkplaats werd onderworpen.  Dringend werd ons aangeraden om online de fiets te registreren bij de fabrikant. 'Voor diefstal?', vroeg Danny? Neenee, om eventuele terugroep aankondigingen te kunnen ontvangen. Stel je voor ja. Iedereen dekt zich hier dubbel en dik in om maar niet aangeklaagd te worden als er iets mis gaat. Toen we vroegen om de zijwieltjes eraf te schroeven werden we toch argwanend aangekeken. 'But we're from Holland' hielp een beetje. Roos pakte de fiets aan, zei netjes 'Thank you' en 'bye bye' en ze fietste gewoon de deur uit, hetgeen de zenuwachtige medewerkers een hartverzakking bezorgde. 'Don't forget the helmet!' werd er nog nageroepen. O ja, die is hier verplicht. Niet erg verrassend nee. Vooral very American....
Roos op haar nieuwe fiets met unox'helm' 
De 42 dagen autohuur die we kregen van Esso waren deze week om, dus alweer een periode van slapeloze nachten van Danny. Anneke was al best gewend geraakt aan de Dodge Journey, best een flinke auto, 7 seats maar toch makkelijk handelbaar. De Jeep is een slag groter, en vooral hoger. Je moet er ongeveer wel in en uit klimmen. Voordeel is dat je op de hoogte van alle andere in het verkeer rond zoeft, hetgeen een veilig gevoel geeft. Het plan van Danny was om een convertible te kopen om mee naar het werk te rijden. Dit is de kans om er een te rijden. Ze zijn relatief goedkoop en het klimaat is er voor gemaakt. En je valt niet op want er zijn er heel heel veel hier. De zoektocht in de winter naar een cabrio is echter wat ingewikkelder. En de Amerikanen zien een auto als een gebruiksvoorwerp dus ze zien er vaak verschikkelijk uitgeleefd uit, laat staan dat ze onderhoud hebben gehad. Want dit wordt een oudere auto natuurlijk. Het angstbeeld van Danny is om een auto te kopen waarvan de motor het begeeft. Hetgeen je vaker hoort. Koop je Amerikaans (gemakkelijk onderdelen te krijgen, matige kwaliteit) of een import (duurdere onderdelen, betere kwaliteit). Dealer of particulier? Onderhandelen/ Of bij de Carmax? Dat is een soort autosupermarkt, je kunt er kiezen wat je wilt, ze hebben een enorme voorraad en je rijdt er na 1uur mee de deur uit, geregistreerd en al. En geen onderhandeling mogelijk. Ietsje duurder, dat wel, maar voor gemak betaal je (zie www.carmax.com).
Ze verkopen ongeveer 10 autos per dag, 110 vestigingen in america. 2009: 350,000 autos verkocht....
Plus 1, want Danny heeft er een Saab 9-3 2.0T uit 2006 met 26,000 mijl op de teller weggekaapt. We hebben hem maar eens uitgeprobeerd dit weekend, toen de zon doorbrak. De meiden op de achterbank, ze vonden het prachtig zo in de openlucht. Maar het was toch nog wel heel erg koud. Met dakkie dicht verder gegaan met de ontdekkingstocht in DC, waar we dit keer het Capitool en het Air & Space Museum bezochten.



Monday, February 7, 2011

Superbowl

Tja we leven hier in het land waar Football iets anders is dan soccer, want de bal niet rond is maar ovaal. En hockey op de ijsbaan wordt gespeeld, en field hockey door niemand wordt gespeeld.  Basketbal is overal, het is dus echt zo dat bijna elke garage wel een basket ring heeft ophangen, net als op tv...
Afgelopen zondag was het dan ook een gekkenhuis, want Superbowl, zeg maar de US finale voor American Football. Al weken werd er koortsachtig opgebouwd naar deze finale, reclame, aanbiedingen, specials, vooruitblikken. De finale wordt integraal uitgezonden van oost naar west, dus mensen in 6 tijdzones moeten kunnen kijken. De wedstrijd werd in Dallas gespeeld. Dat doen ze omdat het daar altijd lekker warm is....behalve dit jaar. De winter is al kouder dan normaal. Maar de ene na de andere sneeuwstorm is hier door het land gejaagd. En zelfs de zuidelijke staten kregen hun deel. En Dallas was zelf aan de beurt. Een complete chaos tot het gevolg en vele fans konden niet in Dallas komen...  Het werd hier om 7 uur 's avonds uitgezonden. Het stadion van de Dallas Cowboys (...) zat vol met ruim 100.000 inwoners, en 111 miljoen mensen hebben de wedstrijd bekeken (1/3 van de bevolking), een all time record. Samen eten, BBQen, drinken, een hele happening. Christina Aguilera zong het volkslied, met een foutje, hetgeen haar carriere zoals het nu uitziet nogal heeft beschadigd. Het is ongeveer heiligschennis, you do not mess with our national anthem!!
De Green Bay Packers (Wisconsin) hebben de Super Bowl gewonnen, de finale van het American Football-seizoen. De Pittsburgh Steelers (Pennsylvania) gingen met 31-25 onderuit in het duel. De pauze werd opgeluisterd door een act van de Black Eyed Peas, waarbij het gehele terrein in enkele minuten in een enorm podium werd omgetoverd met honderden dansers.
De commercie viert zoals gezegd hoogtij. De duurste reclames ooit ($3Million per 30 seconds) worden rond en tijdens deze happening getoond. Bekijk ze maar eens hier (http://superbowlads.fanhouse.com/, of als je echt alles wilt weten, hier het archief: http://superbowl-ads.com/article_archive/) maar de mooiste die wij zagen was toch wel die van Chrysler. Het manifesteert precies wat er hier aan de hand is. De amerikanen worstelen en komen altijd boven. Hun trots op hun land, het patriotisme is onverwoestbaar. De auto industrie is ten onder gegaan, die Detroit en buurstad Flint, de bakermat van industrie (GM, Chrysler, Ford, Mercury etc), heeft meegesleurd en gereduceerd tot spooksteden. Maar Amerikanen worstelen en komen boven. De Chrysler industrie is afgeslankt en is sterker teruggekomen. De nieuwe Jeep is er een voorbeeld (die is echt cool!). De commercial vertelt dit eigenlijk ook. De amerikanen zouden best hun stars and stripes kunnen aanvullen met Zeeland's wapen... Luctor et Emergo! Kosten uitzendrechten: 12 miljoen dollar.
rs

Saturday, February 5, 2011

Roos at school, Fien in daycare

Roosje gaat nu al 4 weken naar school. Als die open is tenminste, want het is hier nogal vaak later open of helemaal gesloten. Vanwege het winterweer. En ze gaat alleen maar in de ochtenden dus zo is het al met al niet zo heel veel. Maar het gaat goed met Roos. Ze is nog steeds stil natuurlijk maar het oudergesprek leverden ons wat meer informatie op. Zo luistert Roos heel aandachtig naar andere kindjes in de kring, en volgt ze al instructies op als ze in het engels gegeven worden. Ze speelt met alle kindjes en de kindjes spelen ook graag met haar, omdat ze zo bijzonder is (omdat ze geen Engels spreekt). Ze pikt alles goed op en gaat gewoon mee met de lessen, ze krijgt franse les, muziek, rekenen (!) en letters... Roos is wel toe aan wat meer activiteit, ze zit nog vol met energie als ze wordt opgehaald, dus ze is ook ingeschreven om 's middags een programma te volgen. Dat heeft ze nu voor het eerst gedaan, want Roos staat nog niet te springen. Het bleek leuk te zijn dus we gaan dit wat verder uitbouwen naar 3x per week.
Fien moet ook nodig wat meer in contact komen met andere kindjes, ook om aan het engels blootgesteld te worden. Daarom hebben we besloten Fien 3 dagen naar de opvang te brengen. De selectie viel nog niet zo mee. Daycare in Amerika heeft iets andere standaarden dan zoals we die gewend waren in Nederland. Het is prijzig, en de locaties zijn veelal oud, met tapijten en soms te vol. De kinderen slapen op matjes bijeen. Het voelde niet goed. Maar gelukkig via via een prive opvang gevonden. Een indiaanse mevrouw heeft een kinderopvang waar 8-10 kindjes bijeen komen met 2 leidsters. En ze mag slapen in een bedje. Fien is deze week 3 dagen geweest en het bevel erg goed. De leidsters zijn dol op haar, ze babbelt de hele dag erop los en gaat vrolijk mee in alle activiteiten. Ze praat het engels gewoon na dus het lijkt soms alsof ze al engels spreekt. En als we haar ophalen zegt ze vrolijk bye bye.  Weer een stapje verder, zeker voor Anneke, voor een normaal leven.

 

Thursday, February 3, 2011

Almost spring...according to the Ground Hog!

 
Rare jongens, die amerikanen. Ground Hog Day. Op 2 februari komt er in Punxsutawney, Pennsylvania traditioneel al 125 jaar een groep bijeen die op zoek gaat naar de Ground Hog (een hele grote marmot) die uit zijn winterslaap wakker wordt. Indien de Ground Hog zijn eigen schaduw ziet duurt de winter nog 6 weken. Als het bewolkt is (en hij dus zijn eigen schaduw niet kan zien) is de lente in zicht.  Het is een hele happening hier en wordt integraal live uitgezonden. Punxsutawney Phil heet ie, en hij kwam tevoorschijn...en het was bewolkt. De lente is in zicht!